Nefes Yoluyla Öz Sevgi Ve Öz Şefkati Nasıl Artırırsın?

İnsanlarla ve diğer tüm canlılarla olan bağımızı keşfetmek için sevgi, şefkat, iyilik ve sevinç gibi anahtar duygulara ihtiyaç duyarız. Ruhu güçlendiren tüm bu duygular, başkalarıyla ve kendimizle kurduğumuz ilişkileri anlamlı kılar. Ancak yaşanılan olumsuz durumlar ve karşılaşılan zorluklar, negatif duyguları körükleyebilir. Böyle zamanlarda kendimize karşı duyduğumuz sevgiyi ve şefkati yitirebiliriz. Öz şefkat olarak adlandırılan bu duygunun hayat boyu bize lazım olduğunu bilmemiz gerekir. Kendinizi her koşulda sevmeyi öğrenerek hayatın her alanına hoşgörü ve mutluluk katmayı başarabilirsiniz. 

sefkat

Öz Şefkat Nedir?

Ruhu besleyen ve yaşamı aydınlatan güçlü duyguların başında sevgi ve şefkat gelir. Yaşamla, kendimizle ve diğer canlılarla kurduğumuz bağı güçlendiren bu duygular, ortak insanlık hissiyatının önemli bir parçasıdır. Zor durumda olan bir canlıya karşı nezaketle yaklaşmak şefkat olarak adlandırılır. Bireyin bu duyguyu sadece çevresine değil kendine karşı da hissetmesi ise öz şefkattir. Öz şefkat; zor zamanlardan geçtiğimiz dönemlerde kendimize karşı anlayışlı ve nazik olmamız anlamına gelir. Kendinize her koşulda destek olmayı öğrenerek öz şefkatinizi geliştirmeniz mümkündür.

Öz şefkat, bireyin kendisiyle kurduğu duygusal ilişkiyi ve bağı güçlendirmenin özel bir yoludur. Kendinizle olan ilişkinizi geliştirmek için tüm olumsuz duygulara karşı şefkat hissini doğru bir şekilde kullanmanız gerekir. Zor zamanlarda yaşadığınız hissiyatın farkına vararak kendinize merhametle yaklaşmayı deneyebilirsiniz.

Öz Şefkat Ne Değildir?

Yaşanılan olumsuzluklara karşı kendinize şefkatli davranmanız zorluklardan korkmamanız gerektiğini size hatırlatır. Bu noktada öz şefkatin kendine acımak anlamına gelmediğini bilmeniz gerekir. Her tecrübe gibi duyguların da gelip geçici olduğunu kendinize hatırlatarak zor zamanlarda kendinize olumlu yaklaşmanız gerektiğini hatırlayabilirsiniz. Pozitif veya negatif olsun her duygunun yaşanmasına izin vermelisiniz. Duygularınızı tanıyarak kendinize nasıl daha şefkatli yaklaşacağınızı öğrenebilirsiniz.

Öz şefkat ve farkındalık denilince kendinizi her koşulda haklı bulamayacağınızı bilmeniz önemlidir. Öz şefkat hataları görmezden gelmek değildir. Ayrıca kendinize karşı her koşulda nazik davransanız da yaptığınız eylemlerin doğru olduğu düşünmemelisiniz. Ancak hatalarınızı kendinizi eleştirerek, suçlayarak veya yargılayarak da daha iyi duygulara kapılamayacağınızı bilmelisiniz. Bunun yerine hatalardan ders çıkararak kendinizi suçlamamayı başarabilirsiniz.

Öz Şefkati Geliştirmek için 5 İpucu

Öz şefkat, kişinin kendisine her koşulda anlayışla ve sevgiyle yaklaşması ile günden güne geliştirilebilen bir duygudur. Bu yaklaşımla bencilliğe kapılmadan kendinize karşı daha nazik olmayı öğrenmeniz mümkündür. Kendinizi hatalarınızla kabul ederek doğru yolu bulma konusunda emin adımlarla ilerleyebilirsiniz. Öz şefkat artırma için şu 5 ipucundan yararlanabilirsiniz:

  • Hata yapmanın son derece normal olduğunu kabul edin. Yaşam yolculuğunda yaşadığınız olumsuz tecrübelerin kendinizi tanımanız için bir fırsat olduğunu hatırlayın.
  • Negatif tecrübelerde hataları dert etmek yerine yaptığınız iyi eylemlere teşekkür edin.
  • Kendinizle ilgili minnettar olduğunuz eylemleri not alın. Olumsuz duygulara büründüğünüz anlarda bu notları tekrar okuyarak kendinize nazik davranın.
  • Bilinçli bir şekilde duygularınızın farkında olarak onları kabule geçin. 
  • Hata yaptığınızı düşündüğünüz anlarda ölçülü hareket etmeye çalışın. Duygu yüklerini iyi hesaplayarak kendinize zarar vermenin önüne geçebilirsiniz.

Bireyin kendini ve eylemlerini fark etmesi, yaşadığı ana odaklaması ile mümkündür. Olumsuz duygular hissettiğiniz zamanlarda kendinizi daha iyi anlamaya çalışarak yaklaşımlarınızı değiştirebilirsiniz. Bu noktada yaşadığınız duygu durumunu kabul etmek ve yargılamayı bir kenara bırakmak size yardımcı olabilir.

Breath Hub İle Kendinizi Tanıma Yolculuğuna Çıkın!

Kendinizi tanımak ve öz şefkatinizi geliştirmek için Breath Hub ile içsel bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Rehberli nefes çalışması uygulamasıyla siz de bu alanda dünyanın en büyük topluluğuna katılabilirsiniz. Nefes çalışması yapmak isteyen bireyler, her zaman kolayca erişilebilen bu uygulama aracılığıyla özelleştirilmiş programlara katılabilir. Breath Hub’da 800’den fazla nefes çalışması seansı yer alır. Siz de duygularınızı ve nefesinizi doğru bir şekilde yönetmeyi öğrenmek için Breath Hub uygulamasını indirebilir, dünya çapında faaliyet gösteren söz konusu topluluğa katılabilirsiniz!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir